Villa Puutasku

Villa Puutasku is built for a private customer on the Finnish South coast. The Villa complex includes a main building, guest house, sauna and a boathouse from earlier decades. The main buildings are placed on the border of the rocky shoreside and fertile inland creating various places of shelter from the harsh sea winds. The key architectural elements are the sheltering roofs and a geometry that opens views to two main vistas that dominate the site. The built pieces are located to preserve the special natural values of the site and to hide from the seaside views. The villa is built using simple structures and natural lo-carbon materials including cross-laminated timber to ensure a long and healthy lifespan.

Entrance view Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Aerial view Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Seaside facade Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Guest house Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Sheltered pocket terrace Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Shoreline sauna Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Central dining area Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Living room Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Central roofscape Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Bedroom Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Master bedroom Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Guest house Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Sheltering zinc roofs Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Plan
Section
South facade

Project team

Chief designer Pekka Pakkanen, Project architect Anna Kontuniemi, Design team Antti Mikola and Ella Kaira

Interior design Ilkka Mälkiäinen

Structural engineer Timber Bros. Built by Emmahus

Client

Private client

Year

2020-23