Villa Puutasku is built for a private customer on the Finnish South coast. The Villa complex includes a main building, guest house, sauna and a boathouse from earlier decades. The main buildings are placed on the border of the rocky shoreside and fertile inland creating various places of shelter from the harsh sea winds. The key architectural elements are the sheltering roofs and a geometry that opens views to two main vistas that dominate the site. The built pieces are located to preserve the special natural values of the site and to hide from the seaside views. The villa is built using simple structures and natural lo-carbon materials including cross-laminated timber to ensure a long and healthy lifespan.

Entrance view Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Aerial view Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Seaside facade Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Guest house Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Sheltered pocket terrace Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Shoreline sauna Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Central dining area Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Living room Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Central roofscape Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Bedroom Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Master bedroom Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Guest house Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Sheltering zinc roofs Photo Marc Goodwin / Archmospheres
Plan
Section
South facade

Project team

Chief designer Pekka Pakkanen, Project architect Anna Kontuniemi, Design team Antti Mikola and Ella Kaira

Interior design Ilkka Mälkiäinen

Structural engineer Timber Bros. Built by Emmahus

Client

Private client

Year

2020-23

Versowood main office is designed as the new entrance to the largest private production area of sawn timber and further processed goods in Finland. The area around the office building is returned into its natural forest like character. The architecture of the building grows from the abstract simplification and appreciation of its natural surrounding. All the spaces open to their surroundings celebrating natural light and forest views. The building and its detailing are designed for a healthy working environment with a long lifespan.

Interior view
Ground floor plan
First floor plan
Entrance view

Project team

Chief designer Pekka Pakkanen, project architect Antti Mikola

Client

Versowood

Year

2020- Construction 2024-

Carbon free and Recycled Concrete in new future seminar, Concrete Industry

Biodiversity Building research project seminar, Y-Säätiö and Environmental Ministry

Serlachius Art Sauna has been designed in co-operation with Mendoza Partida Architectural Studio and BAX Studio. The Sauna is built in the national heritage park surrounding the Serlachius Art Museum in Mänttä. This architectural project mixes the sauna experience with exposure to carefully picked pieces of art.

https://yle.fi/uutiset/3-12496194

Serlachius Art Sauna has been awarded with the National Concrete Architecture Prize 2022, it was chosen as one of the three candidates for the Finlandia Prize for Architecture 2022, and was chosen as the Travel Industry Innovation of the Year 2022.

https://yle.fi/uutiset/3-12594586

https://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi

https://yle.fi/a/74-20015905

The Sauna is encaved in a slope allowing views to Melasjärvi from the surrounding park. photo Marc Goodwin / Archmospheres
The entrance and the large openings towards the lake and key views. photo Marc Goodwin / Archmospheres
The living/dining area. photo Marc Goodwin / Archmospheres
View towards the Sauna. photo Marc Goodwin / Archmospheres
The Sauna interior. photo Marc Goodwin / Archmospheres
Outdoor shower with a ceramic piece by Tuula Lehtinen. photo Marc Goodwin / Archmospheres
The cantilevering terrace table. photo Marc Goodwin / Archmospheres

Project team

Chief designer Pekka Pakkanen, Project architect Anna Kontuniemi, Antti Mikola and Simon Mahringer

in co-operation with Mendoza Partida Architecs / Architects Mara Partida and Hector Mendoza, BAX Studio / Architect Boris Bezan, Landscape Architect Gretel Hemgård, Structural engineer Konsultointi Kekki, HVAC Sweco, Construction Management Siriuspro and Ramboll

Client

Serlachius Art Foundation

Year

2019-22

Tampere University of Technology, Department of Architecture

Kera Talks, City of Espoo

The Biodiversity Building project tackles present biodiversity crisis using three different approaches: The research part studies the effects of various construction materials and their production on the biodiversity of their original source. The project is designed to reduce earthworks, replacement of soil and quarrying, thus preserving the biodiversity of the soil during the construction process. The co-creation part of the project builds models for the inhabitants of the building to grow their own food minimizing the effects of agriculture on nature.

Preserving the natural values of the site

The chosen construction and the use of the building are designed to maintain the existing natural values and to add to them during the lifespan of the building. To reach this the project has chosen the following stretegic approaches.

The project utilizes prefabricated spatial timber elements to minimize the footprint of the construction work on site.

The common outdoor areas: recreation, play and outdoor services are located on the wide living corridors and the open attic floor of the building.

The construction site is not filled and flattened for the common reasons of construction logistics, fire engine routes and laying heavy concrete foundations.

Special quality of life in the biodiversity building

The building concept frees the apartment level sidewalks from fire regulation usage restrictions using a unique fire exit organization. Thus the sidewalks can be used as the common space and utilized for multiple functions from growing tomatoes to fixing bicycles.

Multipurpose living sidewalk view

The open living attic floor offers long views and maximizes natural light both for people and gardening activities. The open spaces between the storages and utility rooms can be organized freely to host the activities desired by the inhabitants. The attic has lift access so it is easily accessed also by wheel chair.

Open attic floor view

The apartments offer flexible open space that can be organized of divided using light furniture. Most of the solid wooden surfaces are exposed.

Basic apartment interior
Modular elements of the biodiversity building

Link to project mid report (in Finnish only):

https://ysaatio.fi/assets/files/2021/09/YSaatio-Elonkirjotalo_valiraportti_syyskuu-2021.pdf

Project team

Pekka Pakkanen, Anna Kontuniemi, Qiubing Liu

in co-operation with Helma Landscape Architects, Timberbros and KK-Palokonsultit

Client

Y-Säätiö

Year

2020-

Kera’s street pavilion was built as the entrance / landmark building for the Kera New Street -exhibition / pilot in the summer of -22 . The pavillion offers six to ten seats for unformal gatherings. It serves as an information centre, a place of sitting and rest, a nearby library and a rain shelter. The structures have been designed to be deconstructed and reused.

Building using recycled materials

The pavilion is designed to be deconstructed and reused. All the joints are mechanical. The longer pieces of timber were recycled from a close by bridge construction site. The shorter pieces have served as packing material. The glass structures are from a demolished office building in Kilterinkuja, Vantaa.

Inside the open pavilion

T

The street experiment in Espoo Kera was done under human and nature conditions. Developed a new type of street, a block street, is dedicated to movement, play and lingering. The aim is to find the best and most fun ways to live, move and enjoy the outdoors through various experiments.

Instead of having been banned, the street users and residents were expected to bring brand new content to the street environment. The previously empty, asphalt-gray passive street space was turned into a year-round, colorful, green, diverse and active street space. New innovations emerged on the basis of new technologies and the circular economy.

Photo Jalmari Sarla

Streets play an essential role in our cities’ landscapes and experienced livability. However, street spaces have remained mostly unchanged for the last 100 years; during this time, the street was primarily for traffic, for cars and goods. 

The challenges of the 21st century regenerate our streets, too. Pedestrian and bicycle mobility need an increasing amount of space, but also the fight against climate change, changes in weather patterns as well as biodiversity loss requires us to plant more trees, meadows and blossoming plants along our streets.

Future streets are places of meeting and activities for people of all ages. Our nearest environment is the street in front of our home and in the future there will be more room for lingering, sitting around, playing and having fun. Our aging population especially needs home streets that invite and attract people to get up and get out!

Kera #newstreet is a glimpse into the future. The Kera street of tomorrow is an experimental and a spatial entity that invites people to experience and envision future streets along with the solutions needed to implement them. 

Future streets are multifunctional, variable and resilient environments that scale and adapt to different conditions. Kera #newstreet is a platform for experiments: it presents new technologies, spaces for lingering and playing, solutions to enhance biodiversity and new possibilities created by the circular economy.

Photo Jalmari Sarla

Future streets – parts of the concept

Small things are important in the future streets. People will play the main role and the streets will create more life, energy and greenery, as well as leave a positive mark on the person. The planning hierarchy will shift, creating more surprising uses for streets and improving their carbon sequestration capacity by adding more trees and greenery.

The scale of future streets is based on a human step and the foliage of a tree. The aim of a one-minute city and 95 cm city where the urban scale is based on the children’s experience. The aim is also to enhance self-sufficiency in food and energy. Street trees with long life-span cool the streets down during hot summers and the wild urban nature forms a habitat for insects and small birds.  

Future streets as scenery / the choreography of new street

Speed limits will turn into slowness incentives in the future streets. People and nature along with their versatile needs act as the choreographers of mobility. Decreased traffic speeds foster safety while the uses and usability of streets are transformed.

30 km/h         Neighborhood street

Bicycles, cars and logistics safely use the same shared lane.

20 km/h         Block street

Walking and cycling are prioritized over car traffic in the block street. Cars give way to others and wait for the street to clear. Block street is apt for brisk movement. 

10 km/h         Pedestrian street

Movement in the pedestrian street follows walking speed. Little children play the main role while they are learning to ride a bicycle.

5 km/h           Lingering and playful street

Movement nearly halts in the lingering and playful street and is replaced by sitting around, reading, socializing and wondering. Lingering and playful streets are also a zone for games and playing. 

Project team

Pekka Pakkanen in co-operation with Päivi Raivio, Kimmo Rönkä and Spolia Design

The Kera New Street project included products from: Parkly, Spolia Design, Innogreen, Hyperion Robotics, Spotti and Kompan

Client

The City of Espoo / Smart and Clean – collaborative Kera

Year

2022

The Garden home is a project designed to be built for the Loviisa Housing fair in 2023. It is a townhouse with timber built apartments topped by greenhouses for private gardening and flexible indoor-outdoor living.

Special quality of life in the Garden home

The greenhouses collect the warmth of the sun creating a long harvest season for an indoor farmer or one that wants to enjoy the possibility of enlarged living areas on the sheltered terraces.

The greenhouses can be equipped with efficient hydroponic food production techniques, with simple planters filled with soil or anything between these.

The terrace spaces offer functional flexibility to the life span of the building. They can serve as naturally lit continuation of the living rooms, places for play and social gathering or can be equipped with facilities for remote working.

Garden terrace view

The glazed seaside facades shelter the townhouses from exposure to the winds allowing the sunlight in.

The townhouses are built with CLT allowing solid, simple structures and a minimal carbon footprint .

Basic apartment floorplans

Project team

Pekka Pakkanen, Antti Mikola

in co-operation with Robert Jordas and Kalevi Ilonen

Client

Joint building

Year

2021-